La ce sunt folosite troliile si cum alegi un astfel de obiect?

La ce sunt folosite troliile

Troliile nu sunt mecanisme utilizate zilnic, de catre fiecare om in parte. Exista insa persoane care au nevoie foarte mare de un troliu, fie pentru ca lucreaza in constructii si trebuie sa ridice diverse obiecte foarte grele, fie ca utilizeaza o masina de teren, care poate sa necesite frecvent iesirea din diverse situatii neplacute.

Ce sunt de fapt troliile?

Practic, aceste elemente sunt mecanisme destul de simple, echipate cu un tambur si un organ flexibil, care au rolul de a ridica sau de a tracta diverse sarcini. Troliile pot fi folosite deopotriva, ca mecanisme independente, in cazul in care se discuta despre trolii destinate automobilelor, sau ca mecanisme integrate in elemente mult mai mari, cum ar fi troliile folosite la macarale.

De cate tipuri sunt troliile?

Daca te hotarasti ca ai nevoie de un troliu pentru a ridica sau pentru a trage diverse sarcini, care nu iti sunt la indemana, trebuie sa stii ca ai la dispozitie mai multe tipuri de trolii:
– Troliile manuale. Acestea sunt actionate manual si sunt cele mai simple variante. Din pacate, sarcina ridicata nu poate fi una foarte mare;
– Trolii mecanice. Aceste trolii sunt mult mai complexe si pot ridica sau trage sarcini deosebit de mari, chiar si masini cu un tonaj ridicat. Troliile mecanice sunt actionate printr-un motor, care poate sa fie electric, hidraulic sau motor cu ardere interna.

De ce trebuie sa tii cont atunci cand achizitionezi un troliu?

In primul rand, trebuie sa tii cont de nevoia pe care o ai. Daca ai nevoie de un troliu pe care sa il folosesti doar ocazional si doar in cazurile extreme, in care vrei sa scoti o masina dintr-o situatie neplacuta, atunci ai nevoie de un troliu nu foarte puternica, care sa fie cat se poate de usor si sa coste putin. Daca in schimb, ai nevoie de un troliu pe care sa il folosesti zilnic, poti sa iei in considerare unul complex, care sa aiba o forta foarte mare.

In general, pentru masinile 4×4, se folosesc trolii cu motoare de 12 V, care au forte de tractiune de pana la 5.6 tone. Daca ai o masina destul de usoara, nu trebuie sa alegi o forta de tractiune mare, putand opta chiar pentru o varianta de 2.7 tone. Daca vrei sa alegi un troliu perfect, poti sa inmultesti sarcina maxima admisa a masinii tale cu 1.5 si va reiesi forta minima de tractiune pe care trebuie sa o aiba troliul.

Un alt element de care trebuie sa tii cont atunci cand achizitionezi un troliu este pretul. Exista trolii cu preturi care incep de la cateva sute de euro si ajung la cateva mii de euro. Evident, fiecare isi doreste o cheltuiala cat mai mica. Inainte de a face achizitia, analizeaza foarte bine fiecare oferta si decide-te asupra troliului care iti ofera cele mai multe avantaje la un pret scazut. Nu face o achizitie inutila, cum ar fi un troliu cu o forta de tractiune extrem de mare, daca nu ai nevoie de o asa forta, deoarece sunt bani cheltuiti degeaba.

Viteza de infasurare a cablului este si ea un punct esential in alegerea troliului. Exista mai multe trolii, distingandu-se celor cu o singura viteza si cele cu mai multe viteze. In general, troliile cu mai multe viteze au o variatie continua a vitezei si sunt folosite in zonele industriale, unde este nevoie de forta de tractiune extrem de mare. In cazul unei masini, o singura viteza poate sa fie suficienta, deoarece nu va fi nevoie de greutati extrem de mari de ridicat. De fapt, in prezent, toate troliile cu o singura viteza, care sunt actionate cu motor electric, sunt utilizate ca mecanisme independente sau ca si componente utilizate in macaralele usoare pentru constructii. Astfel, in cazul in care cauti un troliu, sunt sanse mari sa gasesti doar variante cu o singura viteza care sa se potriveasca pentru ceea ce ai nevoie.

Pentru troliile dedicate masinilor, cel mai indicat este sa fie folosite pe plan orizontal si sa se opteze pentru trolii catmai usoare, care sa poata fi manevrate cu usurinta de catre un singur om. In felul acesta, iti poti asigura iesirea din probleme, indiferent de natura acestora.